marți, 3 martie 2009

Barajul Vidraru & Balea lac


Data: Iunie 29, 2007
Traseu: Bucuresti - Pitesti - Curtea de Arges - Barajul Vidraru - Balea Lac (~245 km)
Durata: 1 zi
Obiective: Manastirea curtea de Arges, Barajul Vidraru, Balea Lac, aer curat, poze, plimbare, racoare, cascaval afumat :)

Manastirea curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges este situata in orasul Curtea de Arges. Ansamblul cuprinde biserica episcopala, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectura din tara.

Din pacate era in renovare cand am facut pozele.In apropierea manastirii, susura neintrerupt izvorul basmului, pe care localnicii îl numesc "Fantana lui Manole". Această denumire poarta peste timpuri povestea meşterului, care, neputand cobori de pe biserica dupa construirea ei (luandu-i-se scarile), si-ar fi facut aripi din materiale ramase si a sarit de pe acoperisul manastirii, la temelia careia se spune ca-si zidise propria sotie. In locul în care s-ar fi prabusit sufletul sau s-a preschimbat intr-un izvor.

Dupa ce am vizitat manastierea am pornit spre Barajul Vidraru (semne cam la tot pasul deci este destul de usor de ajuns). Drumul este plin de sate/comune pana la intrarea in munti.

Barajul Vidraru

Drumul este presarat cu gropi dar se prezinta mai bine decat multe alte drumuri din tara asa ca se poate spune ca este ok.
In weekend nu prea sunt locuri de parcare aceasta zona fiind invadata de turisti.

"Barajul Vidraru a fost construit pe raul Arges în 1965 fiind primul baraj in arc construit in Romania. Are o inaltime de 166,60 m, iar lungimea coronamentului este de 305 m. Grosimea barajului la baza este 25 m iar la coronament 6 m. Lacul, in conditii optime are o suprafata de 870 de hectare şi 465 milioane m³ de apa." - wikiAici gasim in varful unui turn prismatic monumentul electricitatii, un Prometeu gigantic, opera sculptorului Constantin Popovici.

... bine mai gasim si tot felul de "comercianti"... porumb fiert/prajit, mere dulci si cat mai multe chiciuri (amintiri).
Ce imi place sa cumpar pe acest traseu este cascavalul afumat :)Se poate face si o plimbare cu barca daca coborati la lac (parca era ceva de genul 5 ron biletul), iar la o distanta de 9km se afla cabana Valea cu Pesti care merita vazuta cel putin pentru privelistea din spatele ei ... cat despre mancare si servicii la acest restaurant .. am ramas dezamagit (dar poate gusturile nu se discuta).

De aici sunt cam 55km pana la Balea Lac drum destul de greoi si obositor mai ales daca acest traseu se face dus-intors intr-o zi. Asfaltul se prezenta bine cel putin cand am facut eu aceasta excursie.


Balea Lac

Lacul Balea este un lac glaciar situat la o altitudine de 2.040m, în Muntii Fagaras. Dimensiunile lacului sunt: 360 m in lungime, suprafata de 46508 mp si adancimea de 11,35 m. - wiki

Ultima oara cand am trecut pe la balea veneam dinspre apuseni - Sibiu (2008) intr-o zi de sambata, drumul a fost foarte aglomerat pana sus. Ma rog ajungem sus caut jumate de ora loc de parcare... pana la urma gasesc si spre surpinderea mea apar parcangii (da exact ca in bucuresti la universitate sau oricare alta parcare), nu am ce sa fac platesc las masina si aia e.Ne plimbam facem poze, mancam la Cabana Balea (dezamagire totaaaaaaala - tacamuri nespalat, chelnerul in loc de cartofi prajiti mi-a trecut cartofi naturi etc ... pe principiul clienti avem deci nu conteaza asta e...).


Aceasta zona devine din ce in ce mai aglomerata si te simti ca in bucuresti dar lasand astea la o parte merita vazut transfagarasanul macar pentru peisajele deosebite.


Vedeti si Transalpina