joi, 5 martie 2009

Muzeul Nicolae Grigorescu, Campina

Campina: Muzeul Nicolae Grigorescu"Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, judetul Dambovita, d. 21 iulie 1907, Campina) este primul dintre fondatorii picturii romane moderne,devenit un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, in primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualităţii romaneşti."

Din cate ne-a zis ghidul casa a ars in timpul primului razboi mondial deoarece aici fusese stabilit un Cartierul General German si aproape de finalul razboiului, un mare incendiu a distrus-o in intregime. O parte dintre obiecte, in special cele de la parter, au putut fi salvate, ceea ce a fãcut posibila reconstituirea celor mai importante camere (atelierul, sufrageria, biblioteca). Nu s-a putut salva insa nimic din dormitoarele de la etaj, astfel ca reconstituirea acestora a fost imposibila.


De cand se intra in Campina sunt semne cu Muzeul Nicolae Grigorescu si Castelul Iulia Hasdeu deci este foarte usor de gasit. Este un obiectiv care merita vazut, eu am stat aproximativ 30 de minute. Pretul biletului pentru studenti este de 2 lei si 10 lei pentru ghid care merita, povesteste cam tot ce este important. A si sa nu uit ... nu se pot face poze in muzeu :(