miercuri, 29 aprilie 2009

Calimanesti, Voineasa, Baraj Vidra

Locatie: Calimanesti, Judetul Valcea
Durata: Vineri(seara) - Duminica(seara)
Traseu si distante:
- Bucuresti -> Calimanesti ~203km
- Calimanesti -> Brezoi -> Voineasa ~45km
- Voineasa -> Vidra ~30km (starea drumului bunicica asta in Aprilie 2009)
- De la statiunea Vidra la barajul Vidra sunt ~4km de drum de munte dar accesibil
Si daca tot sunteti prin zona nu ratati Transalpina


Orasul se afla situat in judetului Valcea la poalele masivului Cozia şi Capatanii din Carpatii Meridionali, pe ambele maluri ale raului Olt, la iesirea acestuia din defileu, fiind la 20 km de Ramnicu Valcea si la 80 km Sibiu. (localitatea este cunoscuta inca din vremea dacilor care au descoperit efectele benefice ale apelor termale, iar numele de Calimanesti atestat documentar prima dată la 20 mai 1388 de catre Mircea cel Batran).

Legenda spune ca un cioban se spovedeste calugarilor manastirii Cozia spunandu-le ca el s-a vindecat de "metehnele trupului" scaldandu-se intr-un lac din "campul lui Caliman". Crede ca acest lac are "puteri ceresti din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile ranite s-au vindecat". Calugarii au verificat marturia ciobanului si au gasit chiar in jurul manastirii izvoare de unde "cura piatra pucioasa". Mesteri in a vindeca diferite "metehne ale trupului" construiesc pe langa manastire o "bolnita" (un fel de spital) unde oamenii bolnavi vin sa se trateze. -wiki

ImprejurimiManastirea TurnuAceasta apartine orasului Calimanesti si este asezata sub muntele cel mare al Coziei, cu infatisarea de turn, de unde si denumirea de Manastirea Turnu.Biserica cea Mica a fost ridicata in anul 1676 in locul uneia din lemn, de catre episcopul Ramnicului si mitropolit al Tarii Romanesti.
Biserica Mare a fost zidita intre anii 1897-1901, de catre episcopul Gherasim Timus.

La Turnu au sihastrit in chiliile de piatra, care se vad si astazi.Manastirea Cozia

Situata pe raza orasului Calimanesti, in partea de nord a lui, ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran.
Biserica mare a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat din piatra alba, adusa de la Albestii Muscelului intre anii 1387-1391, de catre Mircea cel Batran.

Pagina web: http://www.manastirea-cozia.go.ro/Aceasta a fost sfintita la 18 mai 1388, a fost restaurata in anul 1517, in vremea lui Neagoe Voievod cand s-a facut si fantana din partea de vest a bisericii, care-i poarta numele.

Turcii au pradat-o de fiecare data cand au trecut Dunarea, iar mai tarziu si soldatii austrieci, in timpul ocupatiei din 1718-1739. In anul 1821, in spatele zidurilor manastirii s-au adapostit si eteristii lui Alexandru Ipsilanti, dupa infrangerea de la Dragasani. Tot aici si-au gasit adapost o parte din revolutionarii de la 1848. Intre anii 1849-187, Gheorghe Bibescu si Barbu Stirbei darama o parte din chiliile din partea de vest si construiesc doua pavilioane pentru resedinte de vara. In timpul primului razboi mondial, i se fura odoarele si cartile, profanandu-se pentru jaf si cripta lui Mircea. In anul 1938, Comisia Monumentelor Istorice aseaza o noua placa peste mormantul Voievodului Mircea. Alaturi de mormantul lui Mircea cel Batran se afla si cel al Teodorei, mama lui Mihai Viteazu.

Cascada Lotrisor

O mica abatere de la drum -> Caciulata prin defileul Oltului ~5 Km, imediat dupa Hotelul Lotrisor se face un drum forestier de ~2 Km.Voineasa

Este o localitate montană din nordul judeţului Vâlcea, la aproximativ 80 km de municipiul Râmnicu Vâlcea (reşedinţa judeţului), situată pe valea râului Lotru, în sudul munţilor cu acelaşi nume, la o altitudine de 600-800 metri.

Localitatea Voineasa este atestată documentar la 1 august 1496, fiind astfel cea mai veche aşezare de pe Valea Lotrului. - wiki
Eu nu am gasit in aceasta minunata statiune un loc unde sa mananc :D

.. privelisteBarajul Vidra

Barajul Vidra este amplasat pe râul Lotru, în cheile Vidra, la 30 km amonte de staţiunea Voineasa. Reprezintă principala amenajare din cadrul schemei de amenajare a râului Lotru. - wiki