duminică, 3 mai 2009

Manastirea Cisterciana de la Carta, Pastravaria Albota

Locatie: Judetul Sibiu
Durata: Sambata - Duminica
Obiectiv: Relaxare la Complexul Albota si vizitarea Manastirii Cisterciene din Carta
Traseu: Bucuresti - Pitesti - Ramnicu Valcea - Valea Oltului -> Spre Fagarasi - Carta - Albota(~km)
(vezi harta jos)


Manastirea Cisterciana de la Carta

"Localitatea si manastirea Carta este situata la 43 km de Sibiu pe drumul spre Brasov. Aici se pastreaza ruinele manastirii cisterciene, unul dintre cele mai vechi si importante monumente ale stiului gotic timpuriu din Transilvania. Cistercienii sunt un ordin calugaresc originar din Franta, si raspandit in mai multe tari."

Intrarea in Manastire si clopotnita. Daca nu este nimeni cereti cheile la familia de la nr. 110, exista si un pret de intrare (3 roni) care se poate plati la aceasta familie sau intr-o cutie in biserica.

Manastirea Carta, fosta manastire cisterciana din Tara Fagarasului, actualmente biserica evanghelica a comunitatii locale germane, situata pe malul stang al Oltului, intre municipiile Sibiu si Fagaras, in imediata vecinatate a localitatilor de azi Carta si Cartisoara.Manastirea a fost fondata in anii 1205-1206 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, fiind desfiintata la 27 februarie 1474 de regele Matei Corvin. Abatia cisterciana Carta a detinut un rol major in istoria politica, economica si culturala a Transilvaniei medievale, cat si introducerea dar si in diseminarea artei gotice in spatiul intracarpatic.

Partile de piatra ale manastirii vor fi ridicate intre anii 1920 si cel mai tarziu 1230. Edificarea manastirii s-a realizat in doua faze principale de executie, intercalate cronologic de marea invazie tatara din anul 1241.Curtea interioara.

Altarul bisericiiOrga mareComplexul Turistic ALBOTA**** (Pastravarie)

DE CE ALBOTA ?

Aer curat de munte, susur de pârâu, păstrăvi, creasta Arpăşelului şi o linişte aparte. Toate acestea ţi se dezvăluie la ALBOTA, sub munţii Făgăraş, imediat ce ai trecut de satul Arpaşu de Sus, la 55 km de Sibiu în drumul DN1 Sibiu -> Braşov.

Aici poţi admira Valea Arpăşelului cu Căldarea şi Rezervaţia Naturală, înconjurată în stânga de vărful Albota şi în dreapta de Buteanu (2507 m). Dar şi lacurile păstrăvăriei amenajate natural. Toate într-o imagine de neuitat!

- sursa: http://www.albota.sobis.ro/

Tariful de pescuit este de 5 Ron / ora si pestele se plateste la Kg.

O destinatie perfecta de un weekend de relaxare.
Alte obiective turistice in zona:
- Balea Lac
- Barajul Vidraru
- Sambata de sus
- Sibiu
- Valea Oltului
...

Harta pentru Albota si Carta