joi, 23 iulie 2009

Calimanesti, Manastirea Stanisoara, Vf Cozia

Durata: weekend (Sambata - Duminica) cu cazare pe vf Cozia la cabana Cozia
Distanta: Bucuresti - Calimanesti ~200km
Locatie: DN Ramnicu-Valcea - Sibiu, din Statiunea Calimanesti, 6 km drum forestier.
Traseu pe drum forestier ~42km (6km Stanisoara, 15k vf Cozia)

Manastirea Stanisoara

Numita, pana in secolul al XVIII-lea, Nucet, este situata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti, in judetul Valcea. Numele manastirii - "stanisoara" - vine de la stanele de oi ce existau in partea locului.

In anul 1747, clucerul Gheorghe si boierii Anghel si Petru din Pitesti au zidit o biserica si chilii pentru calugari, sfintind-o cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe". In timpul razboiului austro-ruso-turc din anul 1788, armatele turcesti au ajuns pana la Schitul Nucet, distrugand biserica si chiliile. Biserica este incendiata, iar calugarii omorati.Parasite de calugarii care au mai ramas vii dupa navala turcilor, intre ruinele chiliilor s-au adapostit, timp de douazeci de ani, pastorii munteni cu oile lor. De aici sa ajuns ca locul respectiv sa poarte numele de "Stanisoara" - de la o stana mai mica instalata aici.

Masivul Cozia
Cabana Cozia are preturi de la 25 de roni pe noapte.
Se poate ajunge pe jos traseu montan sau pe un drum forestier: din Calimanesti si merge spre Jiblea dupa care la un rond se merge in directia Berislavesti ~8km si de acolo se vede un semn catre cabana Cozia, drumul forestier are 15km si este practicabil cu o masina cu o garda mai inalta de preferat un 4x4.Varful Cozia

In acelasi traseu se pot vizita si urmatoarele obiective care sunt aproape:

Manastirea Cozia
Manastirea Turnul