marți, 1 septembrie 2009

Transalpina, cea mai inalta si misterioasa sosea din tara ("Drumul Regelui")

Transalpina 2009 - Transalpina 2011

Traseu:

1. Bucuresti -> Horezu -> Novaci -> Ranca -> Obarsie -> Brezoi -> Bucuresti
2. Bucuresti -> Horezu -> Novaci -> Ranca -> Obarsie -> Petrosani -> Baia de fier (pestera muierii) -> Polovragi (pestera polovragi) -> Bucuresti

Distanta: Aproximativ! 700km
Durata: se poate face si intr-o zi cu plecare de dimineata este timp destul si de opriri/poze/masa (la Obarsie, recomand Pastrav 5 ron 100g :P)
Observatii: se pot face in aceasi zi sau weekend (depinde de fiecare) cele 2 pesteri (muierii si polovragi)
Cateva cuvinte despre Transalpina (sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Transalpina)

Transalpina (DN 67C) este o şosea din Munţii Parâng, în Carpaţii Meridionali. Este cea mai înaltă şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).

Pasul Urdele (2.145 m)transalpina

Drumul face legătura între oraşele Novaci din judeţul Gorj şi Sebeş din judeţul Alba. Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii.
Drumul dinspre Novaci este asfaltat doar până la Rânca (1.600 m).

Statiunea Ranca (1.600 m)vazuta de pe Transalpina (DN 67C)

transalpina 2009
În continuare, drumul este cu bolovani şi grohotiş, fiind nerecomandat pentru autoturismele cu garda la sol joasă (eu am mers cu o masina cu garda de 19cm nu am avut nicio problema dar am vazut si alte masini cu garda joasa... evident cu riscurile de rigoare oricum nu recomand:P), precum şi pentru cele cu resurse de putere reduse, având în vedere pantele destul de abrupte care urmează.

Începuturile acestui drum sunt neclare. Unele surse susţin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea de "coridorul IV strategic roman".
Există şi o legendă locală, care spune că, la sfârşitul secolului XVIII şi la începutul secolului XIX, fiecare familie a participat la construirea unei porţiuni din acest drum, în funcţie de posibilităţile fizice şi financiare ale sale.
Potrivit altor surse, şoseaua a fost construită şi pietruită de nemţi în timpul primului război mondial, din raţiuni militare, însă a fost foarte puţin folosită.
Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea.

transalpina poze


transalpina imagini
transalpina offroad

Drumul a mai fost reabilitat în timpul celui de-al doilea război mondial, când nemţii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare. De atunci a fost foarte puţin întreţinut.
Este prevăzută modernizarea acestui drum pe o distanţă de 148 de kilometri, între Sebeş, judeţul Alba şi Bengeşti, judeţul Gorj.

În fiecare an în luna septembrie pe o portiune de serpentine a DN67c între Novaci şi Rânca se desfăşoară Campionatul Naţional de Viteză în Coastă etapa Rânca

Foto: Andrei Pop (http://andreipop.ro)