joi, 10 decembrie 2009

Minivacanta 1 Decembrie

Durata: Vineri-Marti (5 zile)
Obiective: Fundatica, Rupea, Rotbav, Viscri, Cris (Castelul Bethlen), Muntele Rosu
Distanta: ~700km


Day 1: Plecat direct de la servici spre Fundatica ~220km si am ajuns seara. Cautat vila unde eram cazati (un pic cam scump dar recomand: http://www.euro-park.ro/)

Day 2: Plimbare pe dealurile din fundatica.Day 3: Plecat spre Sighisoara pe la 12, aproximativ 150km (oprire la Biserica fortificata din Rotbav, vizitat cetatea Rupea, vizitat satul Viscri unde gasim Cetatea Viscri (una din cele 6 inscrise in patrimoniul mondial UNESCO) din pacate am ajuns seara si nu am putut vizita cetatea, Sighisoara)

Rotbav: ~20km de Brasov spre Sighisoara

Numele satului inseamna "raul rosu" (germana: Rotbach, maghiara: Vörösmárt, saseste: Roiderbrich). Numele s-ar datora unui eveniment tragic din sec. XIII in urma caruia o mare parte din familiile fondatorilor satului si-ar fi pierdut viata. Atunci, apa raului carea trecea prin imediata apropiere s-ar fi inrosit. (sursa: ghidinfoturism)Nici aici nu am putut intra deoarece trebuia sa gasim omul cu cheia care se afla: "dupa caminul cultural facem stanga la ultima casa de pe dreapta cu un pom taiat la poarta" (am gasit casa dar nu am gasit si omul cu cheia, data viitoare :P)Rupea: ~60km de Brasov / 3 RON intrarea
A fost construita intre secolele al XIII-lea si al XVII-lea

Viscri: ~12Km de DN se face stanga (cum mergi spre Sighisoara) in satul Bunesti (GPS-ul m-a ajutat sa gasesc satul chiar daca la un moment parea ca merg in gol, drumul este foarte prost si "sinistru" sa zic asa cel putin in decembrie)

o parte din satul Bunesti (unde am intors ca am ratat intrarea)Cetatea Viscri (monument UNESCO)

am ajuns in Sighisoara pe la 20:00 :)Day 4: Sighisoara (aici vroiam sa stau 2 zile sa handralesc dar avand in vedere ca am nimerit exact in momentul in care se renova :( m-am lipsit ...) / Cris - Biserica fortificata Cris, Castelul Bethlen

Intrarea in cetateRenooooooovaaaaaaaaaaaareeeeeeeeee

Casa cu CerbTurnul cu Ceas (este principala atractie si reprezinta simbolul cetatii)

Scara Acoperita sau ‘Scara Scolarilor’. A fost construita pentru a facilita drumul elevilor spre Scoala din Deal si Biserica din Deal pe perioada iernii.
A fost construita in anul 1662 si era alcatuita din 300 de trepte protejate de un acoperis (din 1849 au ramas 175)

Biserica din Deal (In Biserica gasim singura cripta cunoscuta in Transilvania aflata dedesubtul chorului si contine morminte din sec. XVI-XVIII)Magazine

Turnul Cizmarilor (stil Baroc)Turnul FierarilorBiserica Sighisoara

Biserica din CrisCastelul Bethlen de la Cris

In satul Cris se inalta maiestos castelul Bethlen, unul dintre cele mai frumoase castele din Romania. Cu toate ca a trecut prin numeroase incercari, castelul de la Cris a opus rezistenta tuturor, sperand ca o sa prinda vremuri mai bune si o sa-si recapete culoarea si aspectul de altadata.
Castelul Bethlen, era situat strategic la vechea granita a imperiului austro-ungar. Constructia castelului a inceput inainte de anul 1300 si a durat peste 200 de ani. Construit in etape, el a fost conceput initial in stil gotic, iar, de-a lungul anilor i s-au adaugat elemente renascentiste. Imbinarea elementelor arhitectonice vechi si noi fac din acest castel o adevarata capodopera.(sursa: http://www.meleaguri.ro/2008/01/14/castelul-bethlen-de-la-cris/)

Day 5: Cheia - Muntele Rosu