marți, 1 iunie 2010

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana
Memorial Sighet
Cascada Cailor si Borsa
Cimitirul Vesel de la Sapanta
Muzeul de Etnografie si Arta Populara Maramures
Pasul Prislop
Biserica Nasterea Maicii Domnului Ieud-Deal (Monument Unesco)
Biserica De Lemn Barsana


Anul construcţiei: 1720
Locatia: Barsana, Sighetu Marmatiei
Sumar: Barsana este una din cele mai mari comune din Maramures si unul din cele mai importante sate de pe Valea Izei.
In dupa-amiezele de duminica, atat barbatii cat si femeile isi etaleaza costumele si danseaza, aaa cum se face de veacuri.

Eu am ajuns la Barsana exact de Rusalii si lumea era imbracata in costume traditionale de sarbatoare.Portul popular din Maramures are numeroase note de sobrietate, frumusete si incontestabila vechime si s-a pastrat din fericire bine in fata valului modernismului.Camasa pentru femei este tesuta in casa in razboi manual, din panza de in si canepa pentru zilele de lucru si numai din bumbac pentru zilele de sarbatoare. In fata are un decolteu in forma de patrat , dreptunghi sau rotund, brodata cu ornamente florale de culori vii, rosu, verde, albastru, intr-o bogata paleta de combinatii, dovedind fantezia si talentul innascut al femeilor, transmise din generatie in generatie. Manecile sunt trei sferturi, terminate cu o manseta mai larga incretita in intregime si brodata, iar pe margine cu acea “cipca” (dantela) cu “coltisori”. (sursa: Ladadezestre)Portul barbatesc

Este mult mai simplu decat cel femeiesc.

Camasa este tesuta din panza alba de bumbac, cusuta simplu cu broderii la gat si la maneci, cu matase alba sau galbena. Manecile sunt largi, lungi sau trei sfert si se termina cu “cipca cu coltisori” la camasile de sarbatoare.

Pantalonii numiti “gatii” se poarta vara, sunt largi si scurti pana deasupra gleznelor,sunt foarte comozi fiind tesuti din panza de bumbac alba. Pentru iarna poarta “cioarecii” simpli din lana alba sau gri, deosebit de caldurosi.

Pieptarul este fastuos brodat, cu multe elemente ornamentale, tinte din metal, ciucuti din lana, confectionat din piele, cu blana pe dinauntru si se poarta neancheiat.

Laibarul, lecricul si guba confectionate din “panura”(tesatura) de lana alba, si tivite pe margine cu catifea neagra, sunt de o eleganta si o sobrietate aparte.

(sursa: Ladadezestre)
Manastirea Barsana
Memorial Sighet
Cascada Cailor si Borsa
Cimitirul Vesel de la Sapanta
Muzeul de Etnografie si Arta Populara Maramures
Pasul Prislop
Biserica Nasterea Maicii Domnului Ieud-Deal (Monument Unesco)
Biserica De Lemn Barsana