miercuri, 7 septembrie 2011

Manastirea Barsana, Maramures

Poate unul din cele mai frumoase asezaminte religioase din tara, manastirea Barsana este o destinatie speciala in aceste zile, sarbatorind pe 8 septembrie Sf Maria. Alesii neamului nu ne-au mai alocat inca o zi libera la purtator (asa cum s-a intamplat in august) , dar daca sunteti prin zona ar fi pacat sa nu va abateti intr-un loc plin de poveste, pe valea Izei spre localitatea Stramtura (acolo unde, dupa cum bine ii spune si numele, se stramteaza dumbravile largi ale Izei).

La 22 de km sud est de Municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei veti da de manastire. Impresionanta nu prin maretie, antica nu prin vechimea lemnului ce i-a dat viata, manastirea Barsana spune multe povesti-incepand cu poarta mare maramureseana si finalizand cu fiecare icoana din incinta ei. Localnicii se mandresc ( pe buna dreptate) si nu evita sa isi scoata portul national cu orice ocazie si sarbatoare, incepand cu prichindeii de-o schioapa si finalizand cu centenarii satului. Cu atat mai mare este fala lor cand vin la manastirea Barsana, o capodopera unicat in tara si in lume.
Vedeti cum a fost la Barsana de rusalii in 2010 cand am facut prima oara cunostinta cu Maramuresul si am ramas indragostit :)