luni, 12 septembrie 2011

Transfagarasan - Balea Lac

Pana nu demult cea mai inalta si vestita sosea a romanilor, Transfagarasanul a fost cucerit de alt nume, la fel de sonor si emblematic, Transalpina. Cucerit oare?...cu siguranta la altitudinea de 2042 m coboara binisor sub cei 2145 m din pasul Urdele (Transalpina ) - asta e o certitudine matematica, dar parerile sunt destul de impartite in rest.

Stiu...pe buzele tuturor rasuna noul motiv de mandrie romaneasca, dar Transfagarasanul are inca misterul lui, frumuseatea de neegalat, meandrele impresionante ce strabat Fagarasul, tunelul dintre cele doua versante, nordic si sudic al muntelui, viaductele si podurile.
Cei 13 kilometri dintre Balea Cascada si lacul Balea serpuiesc in munte, sub zgomot asurzitor de apa ce musca si sapa in piatra, iar distanta aceasta mi se pare de neegalat in frumusete.

Omul sfinteste locul sau, la noi la romani, il schimba cu desavarsire (de cele mai multe ori negativ). Astfel, pana nu demult, Transfagarasanul a fost denumit soseaua gratarelor si ma intreb daca Transalpina nu il va surclasa si la acest capitol. Ramane de vazut....