vineri, 20 aprilie 2012

Istanbul


De foarte mult timp ne-am planificat un weekend prelungit in Istanbul, dar abia acum am reusit sa punem ideea in practica si, sincer vorbind, nu ne-a parut rau deloc.

Istanbul Weekend
Istanbul - Lights
Dupa mai multe variante “rasfoite” online de a ajunge in capitala culturala a Turciei, am ajuns la clasicul mijloc de transport pe patru roti, masina (detalii despre planificarea acestui traseu gasiti aici: Weekend prelungit in Istanbul cu masina !). Fiind un grup de 8 persoane, ne-am impartit repede in 2 masini si pe aci ti-e drumu’! ( nu recomand cumparatul benzinei/motorinei din Turcia decat in caz de forta majora; este extrem de scumpa, in jur de 4.7 Lire). Daca alimentati corespunzator in Romania si Bulgaria puteti sa stati linistiti pana in Turcia ( asta daca nu vreti sa bateti recordul de viteza, insa slabe sanse avand in fata o distanta de aproximativ 300 km doar prin Bulgaria).

Mai exista si alte mijloace de transport - bilete de avion de la Pegasus, extrem de convenabile ca pret, dar mai putin atractive ca orar de zbor pentru noi, precum si varianta autocar (dupa experienta mea de mers cu autocarul am spus “pas” din start) sau calea maritima cu plecare din Constanta (nu cunosc prea multe detalii despre acest ferry si nu stiu daca este pus in functiune).

Cei 60 de km din Bucuresti si pana in Giurgiu se strabat pe nesimtite, dar adevarata provocare incepe in Bulgaria. Calatorind noaptea, nu am avut intalniri cu politia locala de niciun fel, dar am dat peste gropile nelipsite la vecinii nostri ( de parca noi nu le-am avea pe ale noastre). O mica portiune de autostrada leaga Bulgaria de Turcia si dupa aproximativ 5 controale la granita (la fiecare ghiseu ne mai verificau inca o data pasapoartele si actele masinii) am intrat pe taram turcesc cu ale lor autostrazi care, drept sa spun, ne-au impresionat si ne-au dus direct la tinta, in inima maretului oras Istanbul (aproximativ 250km).

Intrarea in marele oras te socheaza prin constructiile megalomalitice de complexe rezidentiale de zeci de etaje pe de o parte si case cochete pe de alta parte. Strabati  in felul acesta kilometri intregi de autostrada marginita de dovezile de netagaduit ca Istanbulul este cea mai mare aglomerare urbana a Europei, cu o populatie  de aproximativ 20 de milioane de locuitori.

Lalele prin Istanbul
Drumul te duce drept spre centrul orasului, cu bulevarde multicolore de lalele. Oriunde te-ai uita, e imposibil sa nu remarci tulipa extrem de reprezentativa pentru oras, in diverse culori, marimi, combinatii. Luna aprilie scoate la iveala dragostea turcilor pentru aceasta floare pe care o mostenesc inca din vechi timpuri pentru ca laleaua seamana cu turbanul purtat de barbatii turci. Au chiar si un festival al lalelelor si gradini si parcuri intesate ce au luat numele florii.Traficul in megalopolis este paradoxal, haotic si ordonat ( oricat de bizar ar suna combinatia asta de cuvinte). Trebuie sa fiti pregatiti cu rabdare si nervi de otel cand intrati la ore de varf in Istanbul si evident, cu un gps functional, altfel nu va vad prea bine pana la sfarsitul zilei. Haosul de pe sosele este totusi guvernat de legi mai mult sau mai putin rutiere, asa ca nu am auzit atat de multe claxoane pe cat m-as fi asteptat.

Istanbul Trafic

Istanbul Sultanahmet Harta
Dupa ce am scapat si de aventura din trafic, am ajus in Sultanahmet, centrul istoric al Istanbulului. Aici ne-am gasit o cazare convenabila (Abella Hotel) si recomand hotelurile in zona pentru ca toate obiectivele turistice le veti afla la cateva minute de mers.
Mare atentie la tipul de cazare pe care vi-l alegeti pentru ca cele 3 stele ale hotelului ales de noi s-au ridicat la 2 stele romanesti ( cu indulgenta).
-->
Camerele extrem de mici ne-au pus la incercare imaginatia de depozitare a lucrurilor personale si a trecerii dintr-o parte in alta a  camerei, cu mare grija sa inchidem de fiecare data usile sifonierului ca sa putem circula. Nu a fost asa o mare tragedie, avand in vedere timpul petrecut in camera. Chiar si asa, turcii sunt extrem de amabili si saritori, asa ca dimensiunea sau curatenia din camera au fost compensate cu atitudinea lor, cu micul dejun extrem de satios sau cu vederea de pe terasa hotelului, cand aveam la o aruncatura de bat Moscheea Albastra cu ale ei 6 minarete pe de o parte sau Marea Marmara cu faleza si portul de cealalta parte.

Istanbul Moscheea Albastra
Moscheea Albastra
Fiind un oras extrem de aglomerat, veti descoperi repede ca unul din mijloacele de transport consta in picioarele din dotare si veti strabate kilometri integi fara sa realizati. Metroul cuprinde doar 2 linii ce  leaga zonele periferice ale metropolei cu cele mai centrale,iar in rest tramvaiul este mijloc transportor des utilizat. Noi am preferat sa batem la pas cartierele turcesti si probabil asa as face si a doua oara pentru ca adevaratul iz istambulesc se simte pe stradutele inrtocheate.
Totusi, in cazuri extreme luati cu incredere tramvaiul. Un bilet costa 2 lire turcesti ( aproximativ 1 euro) si este destul de rapid.

Istanbul Tramvai

Noi am avut la dispozitie cam 4 zile de petrecut si mi-as mai fi dorit macar una  fara sa simt iesirea asta ca o alergatura continua printre obiectivele turistice, avida de a ingurgita cat mai multe informatii.


Pe scurt, pe lista obligatorie “de vazut in Istanbul” as adauga:
Istanbul Moscheea Albastra si Hagia Sofia
Hagia Sofia | Moscheea Albastra

  • Basilica Cisterna - “ biserica scufundata”, cu alte cuvinte vechiul depozit de apa potabila a Istanbulului

Istanbul Basilica Cisterna
Basilica Cisterna - Istanbul


Istanbul Dolmabahce
Istanbul - Palatul Dolmabahce 


Istanbul Turnul Galata
Vedere catre Turnul Galata de pe Podul Galata
Istanbul Podul Galata
Vedere de sub Podul Galata catre Moscheea Noua


Istanbul Taksim
Taksim


Istanbul Marele Bazar
Istanbul - Marele Bazar

Istanbul-Bazarul-de-Mirodenii
Istanbul - Bazarul de Mirodenii


Istanbul
Istanbul - relaxing la o felie de pepene :)
Dar, despre toate acestea o sa va povestesc pe larg in episodul urmator.

Mai multe despre obiectivele turistice gasiti aici: http://www.de-weekend.com/2012/05/istanbul-obiective-turistice.html